MINI SZARLOTKI

Mini szarlotki

Szarlotka to niewątpliwie królowa wśród jesiennych ciast. Złocista, soczysta, aromatyczna… Ciężko się jej oprzeć! Tym razem jednak mamy ją dla Ciebie w nowej odsłonie - w postaci uroczych mini szarlotek! Są proste w przygotowaniu, a ich forma zaskoczy z pewnością każdego. Chcesz cieszyć się smakiem pieczonych jabłek i chrupiącego ciasta w wygodnej postaci, jednocześnie uzupełniając niedobory kolagenu? Przygotuj nasze mini szarlotki! 

Złociste, aromatyczne i soczyste… To jednak nie wszystko! Oprócz wspaniałego wyglądu i niepowtarzalnego smaku, każda mini szarlotka kryje w sobie bogactwo składników. To m.in. mąka owsiana i migdałowa, które wzbogacą mini szarlotki w cenny błonnik czy jabłka, które zapewnią naturalną słodycz. Nie możemy oczywiście pominąć peptydów kolagenowych Vital Proteins, których dodatek pomoże Ci w zachowaniu prawidłowego poziomu kolagenu w organizmie, by cieszyć się promiennym i młodzieńczym wyglądem. Aby przygotować mini szarlotki, zacznij od wyrobienia ciasta i podziel je na 6 równych kulek. W trakcie pieczenia ciasta wyłożonego w formie na muffinki, przygotuj nadzienie z jabłek, miodu i cynamonu. Ostygnięte ciasto wypełnij nadzieniem, posyp ulubionym słodzikiem. Pozostaje już tylko ostatni krok w przygotowaniu naszych mini szarlotek. Włóż je do nagrzanego piekarnika na kwadrans i ciesz się zapachem gorących mini szarlotek!

Poziom trudności:
Średni
Liczba porcji: 6 porcje

Składniki

1 jajko
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
½ szklanki mąki migdałowej
½ szklanki mąki owsianej
2 miarki Vital Proteins Collagen Peptides
¼ szklanki wybranego słodzika
3 małe jabłka
6 łyżek miodu
1 łyżka cynamonu
1 łyżka wybranego słodzika

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Połącz w misce jajko, wanilię i masło, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Dodaj pozostałe, suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto podziel na 6 równych części.
  • Uformuj z każdej z nich kulę i umieść po jednej na środku każdej mini foremki na muffinki.
  • Rozprowadź ciasto od środka, wykładając nim całą formę na każdą szarlotkę (wskazówka: staraj się, aby ciasto miało około 0,5 cm grubości ze wszystkich stron).
  • Przygotowane ciasto piecz przez 20 minut.
  • W międzyczasie zacznij przygotowywać nadzienie.
  • Umyj i pokrój jabłka w dowolny sposób. Aby uzyskać kwiatowy wzór, przekrój jabłko na pół w pionie i połóż płaską stroną na desce do krojenia. Stwórz cienkie, pionowe plasterki na każdej połówce jabłka. Po skończeniu przekrój plasterki na pół w poziomie.
  • Wymieszaj kawałki jabłka z miodem i cynamonem.
  • Gdy ciasto ostygnie, wypełnij je nadzieniem jabłkowo-cynamonowym. Aby uzyskać kwiatowy wzór, układaj kawałki jabłka jeden po drugim, delikatnie nakładając je na siebie, tworząc spiralę.
  • Posyp każdą szarlotkę resztą słodzika.
  • Piecz mini szarlotki przez 15 minut i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed podaniem.

ODKRYJ INNE PRZEPISY Z VITAL PROTEINS

SMOOTHIE PIÑA COLADA

SMOOTHIE PIÑA COLADA

Czas przygotowania: 5 min
Poziom trudności:
Łatwy
CZEKOLADOWY SOS DO BROWNIE

CZEKOLADOWY SOS DO BROWNIE

Czas przygotowania: 7 min
Poziom trudności:
Łatwy
CIASTO BANANOWE W KUBKU

CIASTO BANANOWE W KUBKU

Czas przygotowania: 17 min
Poziom trudności:
Łatwy
GREJPFRUTOWY ŁOSOŚ Z PATELNI

Grejpfrutowy łosoś z patelni

Czas przygotowania: 54 min
Poziom trudności:
Łatwy