GREJPFRUTOWY ŁOSOŚ Z PATELNI

Grejpfrutowy łosoś z patelni

Nie masz pomysłu na łatwy, pożywny, a jednocześnie niebanalny obiad? Wypróbuj koniecznie przepis na grejpfrutowego łososia z patelni! Dlaczego akurat łosoś? Jest na tyle uniwersalny, że możesz połączyć go z różnymi produktami, dzięki czemu zawsze możesz spróbować czegoś nowego, tworząc wyjątkowe połączenia. Co więcej, jego przygotowanie jest niezwykle proste, dzięki czemu nie musisz spędzać całego dnia w kuchni. 

Co takiego wyjątkowego kryje w sobie grejpfrutowy łosoś z patelni? Z pewnością wyróżnia go dodatek grejpfruta, który oprócz cennych wartości odżywczych, odznacza się innym smakiem niż typowe cytrusy. Słodko-kwaśny posmak z nutką goryczki nadaje niepowtarzalnego charakteru tej potrawie. Sos z mleka kokosowego w grejpfrutowym łososiu z patelni sprawia, że danie to staje się wyjątkowo kremowe. Nie mogło w nim zabraknąć naszego kolagenu Vital Proteins, którego dodatek uzupełni Twoją dietę w to białko, wspierając piękną skórę, włosy i paznokcie. Co więcej, grejpfrutowy łosoś z patelni świetnie łączy się ze świeżo rozgniecionym awokado. Możesz też rozbudować ten przepis, jeżeli szukasz czegoś bardziej sycącego. Wystarczy, że do grejpfrutowego łososia z patelni upieczesz szparagi z czosnkiem i cytryną.

Poziom trudności:
Łatwy
Liczba porcji: 4 porcje

Składniki

1,5 kg łososia, podzielonego na 4 filety
3 szklanki cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka skórki z grejpfruta
¾ szklanki soku grejpfrutowego
½ szklanki mleka kokosowego
świeża bazylia
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
2 miarki Vital Proteins Collagen Peptides
2 sztuki awokado
1 ząbek czosnku
1 limonka
pomidorki koktajlowe
2 pęczki szparagów
2 cytryny
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  • Łososia ułóż na żeliwnej patelni z 1 łyżką masła, dopraw solą, pieprzem i smaż skórą do góry przez około 4 minuty. Przewróć i smaż przez kolejne 4 minuty. Ściągnij przygotowanego łososia z patelni.
  • Dodaj pozostałą część masła na patelnię, podsmaż cebulę i 2 ząbki czosnku, aż lekko się zarumienią. Dodaj mleko kokosowe, skórkę i sok z grejpfruta i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wrzuć łososia z powrotem na patelnię i podgrzej, a następnie ułóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.
  • Następnie rozgnieć awokado i wyciśnij sok z połówki lub całej limonki, dodaj ząbek czosnku i posiekane pomidorki koktajlowe. Możesz również dodać kolagen do przygotowanej pasty.
  • Jeżeli chcesz podać łososia ze szparagami, rozgrzej piekarnik do 220°C i rozłóż szparagi na blasze do pieczenia. Posiekaj drobno ząbki czosnku, pokrój cytryny w plasterki i przykryj nimi szparagi. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez 25 minut lub do osiągnięcia pożądanej miękkości.
  • Całość udekoruj świeżym grejpfrutem. Smacznego!

ODKRYJ INNE PRZEPISY Z VITAL PROTEINS

SMOOTHIE PIÑA COLADA

SMOOTHIE PIÑA COLADA

Czas przygotowania: 5 min
Poziom trudności:
Łatwy
CZEKOLADOWY SOS DO BROWNIE

CZEKOLADOWY SOS DO BROWNIE

Czas przygotowania: 7 min
Poziom trudności:
Łatwy
CIASTO BANANOWE W KUBKU

CIASTO BANANOWE W KUBKU

Czas przygotowania: 17 min
Poziom trudności:
Łatwy
MINI SZARLOTKI

Mini szarlotki

Czas przygotowania: 78 min
Poziom trudności:
Średni