
Grejpfrutowy łosoś z patelni
Nie masz pomysłu na łatwy, pożywny, a jednocześnie niebanalny obiad? Wypróbuj koniecznie przepis na grejpfrutowego łososia z patelni! Dlaczego akurat łosoś? Jest na tyle uniwersalny, że możesz połączyć go z różnymi produktami, dzięki czemu zawsze możesz spróbować czegoś nowego, tworząc wyjątkowe połączenia. Co więcej, jego przygotowanie jest niezwykle proste, dzięki czemu nie musisz spędzać całego dnia w kuchni.
Co takiego wyjątkowego kryje w sobie grejpfrutowy łosoś z patelni? Z pewnością wyróżnia go dodatek grejpfruta, który oprócz cennych wartości odżywczych, odznacza się innym smakiem niż typowe cytrusy. Słodko-kwaśny posmak z nutką goryczki nadaje niepowtarzalnego charakteru tej potrawie. Sos z mleka kokosowego w grejpfrutowym łososiu z patelni sprawia, że danie to staje się wyjątkowo kremowe. Nie mogło w nim zabraknąć naszego kolagenu Vital Proteins, którego dodatek uzupełni Twoją dietę w to białko, wspierając piękną skórę, włosy i paznokcie. Co więcej, grejpfrutowy łosoś z patelni świetnie łączy się ze świeżo rozgniecionym awokado. Możesz też rozbudować ten przepis, jeżeli szukasz czegoś bardziej sycącego. Wystarczy, że do grejpfrutowego łososia z patelni upieczesz szparagi z czosnkiem i cytryną.
Składniki
Sposób przygotowania
- Łososia ułóż na żeliwnej patelni z 1 łyżką masła, dopraw solą, pieprzem i smaż skórą do góry przez około 4 minuty. Przewróć i smaż przez kolejne 4 minuty. Ściągnij przygotowanego łososia z patelni.
- Dodaj pozostałą część masła na patelnię, podsmaż cebulę i 2 ząbki czosnku, aż lekko się zarumienią. Dodaj mleko kokosowe, skórkę i sok z grejpfruta i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wrzuć łososia z powrotem na patelnię i podgrzej, a następnie ułóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.
- Następnie rozgnieć awokado i wyciśnij sok z połówki lub całej limonki, dodaj ząbek czosnku i posiekane pomidorki koktajlowe. Możesz również dodać kolagen do przygotowanej pasty.
- Jeżeli chcesz podać łososia ze szparagami, rozgrzej piekarnik do 220°C i rozłóż szparagi na blasze do pieczenia. Posiekaj drobno ząbki czosnku, pokrój cytryny w plasterki i przykryj nimi szparagi. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez 25 minut lub do osiągnięcia pożądanej miękkości.
- Całość udekoruj świeżym grejpfrutem. Smacznego!
ODKRYJ INNE PRZEPISY Z VITAL PROTEINS

LODY ARBUZOWE NA PATYKU

SAŁATKA Z RUKOLĄ

Zielone smoothie przedtreningowe
